Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Η πρώτη ηχογράφηση μιας μεγάλης επιτυχίας – Γιάννης Μουτσόπουλος

Σε μια εποχή που χάρη στο Διαδίκτυο, όλοι όσοι έχουν μια εκπομπή στο ραδιόφωνο γνωρίζουν τα πάντα για τους πάντες, θα ήθελα να μοιραστώ τις επόμενες γραμμές και με τους καινούργιους φίλους της μουσικής, αλλά κυρίως με τους παλιότερους.
Αυτούς  που στήνονταν με τις ώρες έξω από τα δισκοπωλεία για να είναι από τους πρώτους που θα έπιαναν στα χέρια τους άλμπουμ σαν το “The Wall” των Pink Floyd, ή το “Talking Heads:77”.
Και μια κι ο λόγος για τους Talking Heads κι αυτό το άλμπουμ, ξέρετε ότι το περίφημο “Psycho Killer” έφτασε μόνο ως το νούμερο 92 του Billboard;
Αυτό βέβαια δεν το εμπόδισε να γίνει και να παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά τραγούδια του ροκ ως σήμερα.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά τραγούδια που έχουν γίνει επιτυχίες και θεωρούμε ότι η εκτέλεση που όλοι γνωρίζουμε και ανέβηκε στους πίνακες επιτυχιών είναι η πρώτη.
Ένα από αυτά είναι και το περίφημο “Killing Me Softly With His Song”, που όλοι θα σπεύσετε να πείτε:
«Ο.Κ. Γιάννη! Το ξέρουμε! Roberta Flack».
Κι όμως… Μπορεί να έχουμε λατρέψει την εκτέλεση με τη Robeta Flack, αλλά η αλήθεια είναι ότι η πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού ανήκει στο 1972 και στην παγκοσμίως άγνωστη Lori Lieberman.
Η Flack άκουσε το τραγούδι σε ένα από τα ηχογραφημένα μουσικά προγράμματα των αεροπορικών εταιριών  κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από το Los Angeles στη Νέα Υόρκη.
Μάλιστα η διάσημη τραγουδίστρια της soul ξεφυλλίζοντας το περιοδικό της αεροπορικής εταιρείας και ψάχνοντας μήπως υπήρχε κάποιο άρθρο για την ίδια, «έπεσε πάνω» σε μια φωτογραφία της νεαρής Lori Lieberman.
Τόσο ο τίτλος, όσο και οι στίχοι του τραγουδιού έκαναν εντύπωση στη Roberta, η οποία αποφάσισε να το ηχογραφήσει άμεσα.
Μόλις προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη κατευθύνθηκε στο studio κι άρχισε να πειραματίζεται με πολλούς ήχους και ενορχηστρώσεις.
Χρειάστηκε να περάσουν τρεις μήνες για να προκύψει το αποτέλεσμα που όλοι λατρεύουμε εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.
Θα μου επιτρέψετε τώρα να αποχωρήσω σεμνά και ήσυχα για να επιστρέψω στο σκοτεινό και ανήλιαγο υπόγειο που έχω τη δισκοθήκη  μου (δεν ακούγεται ποιητικό αλήθεια;) και να συνεχίσω να σκαλίζω, να ψάχνω, να μυρίζω τα αγαπημένα μου βινύλια (Ο.Κ. υπάρχουν και αρκετά CD) που τόσο πολλά σημαίνουν για μένα…
Γιάννης Μουτσόπουλος

Υ.Γ: Για να ολοκληρώσω όμως όπως ξεκίνησα, αν ψάξετε στο Διαδίκτυο, θα διαπιστώσετε ότι το συγκεκριμένο τραγούδι έχει ηχογραφηθεί συνολικά από περισσότερους από εκατό καλλιτέχνες ως σήμερα.
Ανέφερα τη λέξη “Διαδίκτυο”; Oh well…
Γιάννης Μουτσόπουλος – Bio
Ζει και αναπνέει με (και για) τη μουσική. Κάνει ραδιόφωνο από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 έχει περάσει από μερικούς από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έχει επίσης διατελέσει εμπορικός δ/ντης της Warner Music. Δεν μετράει τα τραγούδια που έχει σε ψηφιακή μορφή, αλλά τα βινύλια και τα CD του ξεπερνούν τις 80.000, κάνοντάς τον έτσι έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου