Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Η μανία με τους δίσκους βινυλίου





Η μανία με τους δίσκους βινυλίου
Τώρα που όλα είναι διαθέσιμα σε mp3, το πικάπ μπαίνει ξανά στα σπίτια μας


Το βινύλιο είναι ένα φετίχ. Είναι παραπάνω από μια απλή σχέση μεταξύ ενός άψυχου αντικειμένου και του ιδιοκτήτη. Παίζει ρόλο το σχήμα του, η αίσθηση που σου αφήνει και η τελετουργία. Διάβαζα πριν λίγο καιρό ένα ρεπορτάζ για τα ναρκωτικά και έλεγε πως οι περισσότεροι χρήστες είναι εθισμένοι όχι μόνο στις ουσίες αλλά και στη διαδικασία, στην τελετουργία με την οποία κάνουν τη χρήση. Αυτό μπορώ να το καταλάβω απόλυτα, γιατί κάτι παρόμοιο γίνεται και στη χρήση του πικάπ. Ο μουσικόφιλος έχει μια ιερή σχέση με την άλλη βελόνα, αυτή του πικάπ. Αυτή που ευλαβικά και με προσοχή βάζει πάνω στο βινύλιο περιμένοντας να περάσει το αρχικό χρρρρ τους ενός δευτερολέπτου και να αρχίσει να παίζει το τραγούδι. Η σχέση είναι ιερή. Τόσο ιερή που ακόμα και την τυχαία απειλή που θα πέσει σε ένα χαζό καβγά, αυτή του «θα σου σπάσω τους δίσκους», την κάνει να φαντάζει σαν το χειρότερο πράγμα που θα ακούσουν τα αυτιά σου ποτέ. Μου το έχουν πει και δεν ήταν ότι καλύτερο.

«δίσκους αγοράζουν κυρίως οι μερακλήδες. Αυτοί που πάντα αγόραζαν βινύλια και πάντα θα αγοράζουν, ο κόσμος να χάλασει». 

To βινύλιo είναι το πιο όμορφο, πιστό και ολοκληρωμένο format μέσω του οποίου ο ακροατής μπορεί να απολαύσει τη μουσική που αγαπά. Γι’ αυτό άλλωστε οι πωλήσεις των δίσκων αυξάνονται σταθερά την ώρα που οι αντίστοιχες πωλήσεις σε cd πέφτουν. Όσο καλά και να πηγαίνουν οι ψηφιακές πωλήσεις, το παρόν και το μέλλον δηλαδή της μουσικής βιομηχανίας, οι άνθρωποι πάντα θα έχουν ανάγκη από ενθύμια και αναμνήσεις, κάτι που βρίσκουν στα βινύλια. 







Πως κοστολογουμε ενα δισκο


Η συλλογή βινυλίων είναι ένα ακριβό αλλά υπέροχο χόμπι.

Εάν θέλετε να αγοράσετε κάποιον δίσκο αλλά διστάζετε λόγω τιμής καλό είναι να ξέρετε την τιμή που πραγματικά αντιστοιχεί σε αυτόν τον δίσκο. 

Η αξία ενός δίσκου εξαρτάται απο τρεις παράγοντες. Την έκδοση του (χώρα έκδοσης, βάρος, αριθμός κομματιών και αριθμος αντιτυπων) και απο την κατάσταση του αντιτύπου. 

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να αναζητήσετε το συγκεκριμένο δίσκο με το ακριβές catalog number σε διάφορες ιστοσελίδες που παρέχουν πληροφορίες για την αξία του. φυσικα ορισμενα κομματια ειναι πανακριβα για το λογο εχω κοπη παρα πολυ λιγα και λογο της ζητηση στους ανεβαινει πολυ το κοστολογιο τους. καλο ειναι να αρχισετε με βινυλια που εχουν κοπη αυθονα για να μαθαινεις και να μην ειναι πολη ακριβα  ΛΟΓΟ παλαιοτητας αλλη τιμη εχουν οι δισκοι 78 στοφων αλλοι οι 45 και αλλοι 33 με σύγκριση παντα τα πιο πανο 
αυτα απο τα λιγα που ξερο για τα βινυλια